JANUAR

Januar er en duo bestående af to ungdomsvenner, forsanger og sangskriver Peter Duus Hansen (30) og multiinstrumentalist Mads Anker Nielsen (30), som har lavet musik sammen siden gymnasietiden i Helsingør. De er begge bosat i København, som ofte optræder i deres tekstunivers på dansk.
De henter musikalsk inspiration i singersongwriter-, folk-pop og rockhistorien. Man kan måske høre små hints af navne som Tom Waits og Bob Dylan, og herhjemme er navne som Allan Olsen, Peter Sommer og C.V. Jørgensen en tydelig inspiration, men duoen skriver, komponerer og udtrykker sig tidssvarende og fremadrettet.
Tabubelagte følelser som ensomhed og afhængighed er ofte emner, som optræder i duoens sange. Det har altid været en motivationsfaktor for Januar at beskæftige sig med sangskrivning, der kan agere modpol til ”glansbillede”-kulturen, som især findes i ungdommen. Duoen forsøger at beskrive virkeligheden ved at spejle dem selv og deres omgivelser på godt og på ondt. Et motto for Januar kunne komme fra Pete Townshend: ”You got to face the face” – præsentér de sider af dig selv frem for publikum, som du mindst kan lide.
I 2018 var de support for Magtens Korridorer og har bl.a. optrådt på Kun For Forrykte-festivalen og til En Sommerdag På Bellahøj – i 2021 udgav de deres første EP ”Zigzag-spor”, som blev modtaget positivt af anmelderne. Deres single ”Brændenældebusk” fra sommeren 2021 har fået massiv radio-airplay på Danmarks Radio.
I foråret 2024 udkommer deres første album ”Fimbulvinter”, som hovedsageligt er blevet indspillet og produceret af duoen selv. Bortset fra de sidste to sange på albummet, som er fra en session i Gæst Vincents studie Allcounter Studio i Frederikshavn. Titlen til albummet er hentet fra den nordiske mytologi, hvor ”fimbulvinter” er betegnelsen for en 3 år lang vinter, som indvarsler ragnarok. Mange af sangene på albummet blev skrevet imens COVID19-pandemien var årsag til den massive nedlukning af Danmark, og det var i isolationen, at forsanger Peter Duus Hansen fandt inspirationen til at starte på sangene til ”Fimbulvinter”.
Melankolien er tydelig på albummet, i modsætning til duoens EP ”Zigzag-spor”, der var energisk og lystigt ladet – derfor har det været en vigtig faktor for duoen at slutte albummet med et håb.

SINGLER:
Single ”Fimbulvinter” – en sang, der handler om ensomheden efter et brud med kæresten, samt længsel efter fortiden og hvordan ”det hele var engang”. Sangen er en duet mellem Peter Duus og Mads Anker, og i lydbilledet blandes der akustisk guitar og banjo med elektroniske trommebeats.

Single ”Nyropsgade” – en sang, der handler om en person, der har brug for hjælp til at komme ud af sin afhængighed. I Nyropsgade ligger Københavns Borgerservice og bl.a. Rusmiddelbehandlingen. Følelsen af at leve i isolation er omdrejningspunktet for sangen.

Single ”Gamla Stan (Stockholm)” – en sang, der handler om at finde lyset og håbet langt væk fra ens hverdag og bopæl. Det er følelsen af at falde til ro og blive forelsket i en by, som man ikke har været i før. Romantikken er tydelig og glæden ved at ”komme væk” og få en pause er sangens omdrejningspunkt.

Instagram

Facebook

YouTube

DR Radio

GAFFA-anmeldelse af EP fra 2021