JANUAR – Fimbulvinter

JANUAR –”Fimbulvinter”

Release 22 marts-24

Januar udgiver længe ventet debutalbum til foråret
Tre år skulle der gå, inden duoen udgiver opfølger på anmelderrost EP og heftigt spillet radiosingle.

I foråret 2024 udkommer debutalbummet fra den danske duo Januar, der i 2021 udgav EPen ”Zigzag-spor”, som blev positivt modtaget af de danske anmeldere. Senere samme år fulgte de op med singlen ”Brændenældebusk”, der har fået, og stadig får massiv radio-airplay på Danmarks Radio.

Albummet får titlen ”Fimbulvinter”, og er hentet fra den nordiske mytologi, hvor ”fimbulvinter” er betegnelsen for en 3 år lang vinter, som indvarsler ragnarok. Mange af sangene på albummet er blev skrevet i de sidste tre år, hvor verdensbilledet har ændret sig, og hvor vi alle har været nødt til at ændre vores måder at leve på. Det var her, at forsanger Peter Duus Hansen fandt inspirationen til at starte på sangene til ”Fimbulvinter”.

Januar er en duo bestående af to ungdomsvenner, forsanger og sangskriver Peter Duus Hansen og multiinstrumentalist Mads Anker Nielsen, som har lavet musik sammen siden gymnasietiden i Helsingør. De er begge bosat i København, som ofte optræder i deres tekstunivers på dansk.

De henter musikalsk inspiration i singersongwriter-, folk-pop og rockhistorien. Man kan måske høre små hints af navne som Tom Waits og Bob Dylan, og herhjemme er navne som Allan Olsen, Peter Sommer og C.V. Jørgensen en tydelig inspiration, men duoen skriver, komponerer og udtrykker sig tidssvarende og fremadrettet.

Tabubelagte følelser som ensomhed og afhængighed er ofte emner, som optræder i duoens sange. Det har altid været en motivationsfaktor for Januar at beskæftige sig med sangskrivning, der kan agere modpol til ”glansbillede”-kulturen, som især findes i ungdommen. Duoen forsøger at beskrive virkeligheden ved at spejle dem selv og deres omgivelser på godt og på ondt. Et motto for Januar kunne komme fra Pete Townshend: ”You got to face the face” – præsentér de sider af dig selv frem for publikum, som du mindst kan lide.

Melankolien er tydelig på albummet, i modsætning til duoens EP ”Zigzag-spor”, der var energisk og lystigt ladet – derfor har det været en vigtig faktor for duoen at slutte albummet med et håb.

”Fimbulvinter” er hovedsageligt blevet indspillet og produceret af duoen selv. Bortset fra de sidste to sange på albummet, som er fra en spændende session i Gæst Vincents studie Allcounter Studio i Frederikshavn.

Albummet udkommer den 22. marts 2024 på Target Records og indeholder 9 dansksprogede sange. DET følges op af en turné som support for Den Syvende Søn i foråret. Første singleudspil er titelnummeret ”Fimbulvinter”, som udkom digitalt den 5. januar 2024 og kan streames og downloades via alle streamingtjenester.